Ön még nem választott települést!
Kérjük, válassz települést!
vagy

Hogyan állítható be EPG alapú szülői zár?

Amennyiben Ön nemrégiben vásárolt LCD, plazma, digitális televízióval rendelkezik, általában lehetősége nyílik arra, hogy azon csatornák esetében, amelyekhez elektronikus műsorújság (EPG) is elérhető, azon keresztül blokkolja az egyes műsorszámokat. Minden csatornára vonatkozóan több napra előre elérhető az egyes műsorok tartalmi leírása és korhatár-besorolása is. Az EPG alapú szülői zár beállításával és alkalmazásával például valamennyi 16 éven felüli korhatárjelzésű műsor megtekintését csak a PIN-kód beütése után engedélyezi a készülék. A rendszer beállításait a rendelkezésre álló korhatárjelzésekkel (általában 6, 12, 16, 18) könnyen igazíthatjuk gyermekünk életkorához. A beállításhoz szükséges információkat megtalálja a készülék használati útmutatójában.

Hogyan állítható be gyerekzár analóg TV-n?

A régi, képcsöves készülékek legtöbbje nem rendelkezik gyerekzár-funkcióval. Ebben az esetben a lehetséges megoldás az, ha a készülék előlapi nyomógombjait tiltja le, így távirányító nélkül a televízió nem kapcsolható be, illetve csatorna sem választható az előlapi gombokkal. A beállításhoz szükséges információkat a készülék használati útmutatójában találja meg.

Hogyan érdemes titkos kódot választani?

A kód megadásánál válasszon nehezen kitalálható négyjegyű számot. Gyermekei például ismerik az Ön vagy a többi családtag születésnapját, ezért lehetőség szerint ne ezeket alkalmazza „titkos számként”.

Hogyan lehet digitális TV esetében titkos kóddal letiltani bizonyos műsorokat?

A gyerekzár funkciót úgy aktiválhatja, ha egy Ön által megadott – általában négy számjegyű – kóddal lezárja bizonyos csatornák műsorát. Ekkor csak a PIN-kód beütése után válik láthatóvá a műsor. E funkció bekapcsolásával legtöbbször bizonyos menük elérése, így például a médialejátszás, programkeresés, filmlekérés stb. is letiltódik, megakadályozva a védelem megkerülésére szánt kísérleteket.
A szolgáltató által rendelkezésre bocsátott set-top box általában előre beállítva kerül az előfizetőhöz, így már eleve tartalmaz néhány csatornára – így a felnőtt tartalmakra is – gyerekzár-beállítást. Fontos, hogy a gyári PIN-kódot (ami többnyire 0000) mindenképpen változtassa meg egy Ön által választott számra, mellyel majd később a funkció ki- és bekapcsolását végezheti. Ehhez a kezelési útmutató ad segítséget. Általában a gyári PIN-kód megadása után a készülék kétszer kéri az új kódot, s amennyiben azt helyesen adta meg, a menüből való kilépés után már az új beállításokkal üzemel az eszköz.

Hogyan szűrhető digitális TV-n az elérhető műsorok köre?

Az előfizetők rendelkezésére áll a vételt biztosító set-top box beépített gyerekzár funkciója, amellyel akár az egyes csatornákhoz való hozzáférést, akár a korhatár-besorolással ellátott műsorok megtekintését is szabályozhatja. Többféle set-top box van, ezért érdemes fellapozni az adott készülék kezelési útmutatóját, melyet honlapunkon a www.vidanet.hu/segitseg/dokumentumok/segitseg/ oldalon talál. A beállításról érdeklődhet ügyfélszolgálatunkon is a 1203-as telefonszámon vagy a honlapunk fejlécében található „Hívjon minket ingyen!” linkre kattintva. A gyerekzár funkció aktiválásához egy – általában négyjegyű – titkos kódot kell beállítania (lásd: Kérdések/Gyerekzár: Hogyan lehet digitális TV esetében titkos kóddal letiltani bizonyos műsorokat?).

Mi a teendő elfelejtett PIN-kód esetén?

Ilyenkor az ügyfélszolgálat tud a leggyorsabban segítséget nyújtani. Hívja munkatársainkat a 1203-as telefonszámon vagy a honlapunk fejlécében található „Hívjon minket ingyen!” linkre kattintva. Általában néhány egyszerű menübeállítás és az újonnan megadott kód beütése után ismételten lehetőség nyílik megváltoztatni a gyári PIN-kódot.